Kostnader so far

Detta är vad man behöver betala när man åker med sts INNAN man hittat familj.

Programavgift: 1990:-
Polisutdrag: 172:-
Hälsokontroll: 688:- (varierar mellan kommunerna)

= 2850:-

Hälsokontrollen

Jag var ju på min hälsokontroll i fredags och det gick superbra! Så nu är allting förutom personliga brevert klart. Allt är inskickat och på tisdag skall allt till boston i USA sen är det bara att invänta en bekräftelse! Iaf, hälsokontrollen gick bara bra. Jag fick betala 688kr tror jag vilket var mindre än jag trodde. Hade en manlig läkare som sökte igenom mig och allt var helt normalt så jag blev fort godkänd. Perfekt:)

Profilbilden


Yes nu har jag skickat iväg kollaget, fyra bilder på mig med barn och min profil bild. Jag är väl inte jätte upphettsad över min profilbild men hey it works.

Fotokollaget är klart!








Before i forget

Missa inte min personliga blogg som ni hittar HÄR!


Jag blev godkänd!


Nu skall jag skicka in foton, hälsoundersöäkning, polisregister, personligt brev sen är jag klar för matchning!

Intervjun

Ja, då vart intervjun avklarad, känns riktigt bra. Som jag skrev så träffades vi utanför Mcdonalds där vi sedan gick in och satte oss. Tjejen som intervjuade mig hette Victoria och var supertrevlig! Hela intervjun var på engelska och det flöt på fint tycker jag. Den tog lite mindre än en halvtimme för mig, vilket jag tyckte va skönt. Såhär i efterhand kan jag säga att man absolut inte skall vara nervös inför något när det kommer till intervjun!

Intervjun med STS

  • Frågor på engelska som skall besvaras med engelska. Hon antecknar vad du skriver.
  • 75st frågor som du skall besvara skriftligt. En del knepiga frågor men det är bara att fråga om du undrar.
Klart!

Nu skall jag fixa Fotokollaget, det sista på det personligabrevet och hälsoundersökningen som är på fredag. 

Olika organisationer

Jag har läst runt jätte mycket nu på olika bloggar och läst om olika organisationer. SI verkar ju vara riktigt bra och hjälpsamma, CC (culture care) har jag bara hört dåligt om när det kommer till matchningen men jag har inte hört alls mycket om STS. Absolut inget dåligt iaf. Jag hoppas verkligen att jag har gjort rätt val av organisation och att jag ska hitta en match. Finns you au pairer som har gått hur länge som helst och väntat på en match. Om det finns några Au paier som läser här och har åkt med STS: hur långt tid tog det för er innan ni matchade med en familj?

Love,
Rebecca

Lite bilder som jag skall ha med i kollaget






Jag och min mosters familj


Jag och min mammas familj


Jag och Familjen Nilsson, jag brukar passa deras son.


Jag och familjen berg-lund, jag brukar passa deras dotter.


Jag och mina bästa vänner

Checklista!

Hej! Hoppas allt är bra med er! Jag är jätte trött och har precis stigit upp (jag jobbar natt!) så ska snart äta lite tänkte jag. Men innan dess tänkte jag göra en liten checklista för vad jag har kvar innan intervjun:

Ta kort med mina vänner till kollaget

Ta fler bilder ihop med barn

Tillverka fotokollaget

Bli klar med det personliga brevet

Hitta en profilbild

Ja det var väl ungefär det!

Itervjun är flyttad



Ja den blev flyttad så istället för att träffas utanför statsbiblioteket klockan 4 på fredag så skall vi träffas klockan 6 utanför mc donalds på söndag. Haha, vi gick från professionellt möte till "lets just do this". Men jag är glas att hon kunde ställa upp på en söndag!

Nu tillbaka till MJ:s konsert!

Det personliga brevet

Idag gjorde jag ett första utkast av det personliga brevet, känns skönt att ha kommit igång med det. Tycker nog fdet är det svåraste faktiskt. Det är så svårt att veta vad man skall ha med ellerhur? Men för att underlätta lite för föräldrarna så hade jag små underrubriker som "About me", "About my family" och "Me with children" så att dom ska kunna gå in och läsa det dom vill drekt. Antar att dem inte läser igenom allt första ggn. Jag vill försöka ha klart precis allt till intervjun på fredag. Nu är det fotokollaget, det sista på brevet och sedan hälsokontrollen kvar. Hälsogrejen är ju inte förens en vecka efter intervjun så det blir ju lite omöjligt men det andra skall bannemig vara klart!




Rebecca

Intervjun är bokad



Gud va skönt, nu känns det som det verkligen kommer igång! Fredagen den 10/7 skall jag på intervju i Växjö och jag är inte så farligt nervös om jag skall vara ärlig. Men lite tänker jag nog förbereda ändå, skadar ju aldrig att komma förbered ju!

Vad jag hört/läst så kommer dom fråga både på enegelska och på svenska, men mest på engelska. Frågor så som "Vad förväntar du dig av ditt år i Usa?" "Hur skulle du vara som Au pair?" and so on. Jag vet inte riktigt svaren på dem frågorna men det är kanske bäst att bara ta dem när de kommer?  Eller hur gjorde ni?

Rebecca

Såhär långt är jag nu

Det är nog lite mer än en vecka sedan jag bestämde mig för att åka iväg som au pair men så fort jag hade tatt beslutet så satte jag igång med att skaffa information. Jag ska nu försöka förklara allt grundligt hur jag tänkte och vad jag gjorde.

Hitta rätt organisation
Jag sökte runt lite på internet om de olika organisationerna som jag ansåg vara seriösast Culture Care , STS och Scandinaviska Institutet. Culture Care tyckte jag vat onödigt dyrt och vart jag än läst så har jag hört att deras matchning var otroligt seg, vilket är ett stort minus då det är den viktigaste biten. Scandinaviska Institutet verkade bra och billigt dock känns det genast osäkert när man ska behöva betala sin ditresa själv. Sedan var det något med hemresan också som fick mig att tveka men jag har hört att matchningen är riktigt snabb hos dem.

Men slutligen fastnade jag för STS då det verkade enkelt och tryggt med dem. Istället för att betala flyget dit så betalde jag en programavgift som den ända fasta avgiften hos dom och då ingick garanterad flygresa dit och hem. I övrigt kändes STS som en bra och etablerad organisation.

Komma igång
Så fort jag gjort min ansökan på STS hemsida och fått godkänt på den så började jag med allt jag kunde förberede. Jag blev lite besviken på att STS bara skickade ett mail och inte ringde upp personligen och förklarade allt men det gick fint ändå. Mailet jag fick var klart och tydligt.

Programavgift och intervju:
Här kommer en relativt stor summa men också den ända hos STS som du skall betala in; programavgiften på 1990:-. Så fort den är ifylld skall du bli kallad på intervju i den stad du valde i första ansökan som du gjorde på hemsidan. Jag berättar mer om intervjun när jag själv varit där.

Ansökan
I mailet jag fick fanns det en rad olika filer som jag skulle spara på datorn, fylla i och maila. Det fanns också en del papper som skulle skrivas ut och fyllas i för hand för att sedan skickas per post. Följande saker fanns med i det första mailet:

-Au pair ansökan (spara på datorn och maila): Här fyllde jag i alla fakta uppgifter om mig, om min familj, intressen, barnerfarenheter, min hälsa och lite snabba rutinfrågor.

- Au pair application intruction form:
Intruktioner för hur du skall gå till väga när du fyller i formulären samt när du skriver ditt personliga brev. Bara att läsa igenom.

- Childcare Reference (Skriv ut och fylles i för hand): Dessa papperna skall du skriva ut och dem skall fyllas i av 2 olika personer som inte är släkt med dig som intygar att du har passat deras barn samt hur dan du var och lite annan information.

- Character Reference (skriv ut och fylles i för hand): Detta pappret skall också skrivas ut och fyllas i av en som inte är släkt med dig. Personen som fyller i formuläret får beskriva dig i korta drag som person och om du är lämplig som Au pair.

- Medical Report (Skrivas ut och fyllas i för hand): Den här filen innehåller 4 sidor varav 2 av dem skall fyllas i av dig och 2 av en legitimerad läkare (vid hälsokontrollen). Det är enkla rutin frågor om vad för sjukdomar du haft och om du lider av någon speciell sjukdom osv.

- Au pair Agreement (skrivas ut och fyllas i för hand): Detta pappret är i stor sett ett kontrakt på regler som gäller. Du läser igenom det, skriver under och tar en kopia som du själv behåller.

Ytterligare saker att fixa
Förutom själva ansökan så finns det en hel del andra saker du måste fixa för att komma igång.

- Kopiera passet: Du kommer att behöva passkopior till både ansökan och till polisen (läs: polisregisterutdraget). Så jag rekomenderar att du tar 4 kopior på passet så har du så det räcker och om någon kopia skulle komma bort.
- Kopiera Körkortet: Du skall skicka en kopia med ansökan och sedan kommer du behöva en kopia när du skall ansöka om internationellt körkort (kommer till det fram över). Så likadant här; ta 4 kopior.
- Kopiera ditt slutbetyg: Du drar helt enkelt en kopia på ditt slutbetyg och skickar med det. Har du inte gått ut gymnasiet så skickar du ditt senaste betyg.
- Polisregisterutdrag: Du skriver ut en sida från polisens hemsida som du fyller i och skriver under. Därefter skickar du det till adressen som står på blanketten tillsammans med en Passkopia. Det kan ta upp till 14 dagar att få det hemskickat så skicka efter det med en gång. (Pris: 172:-)
- Friskhetsintyg/Hälsokontroll: Ring din vårdentral och boka en tid för Friskhetsintyg för kommande au pair resa. Här skall du ta med dig de 2 sidorna från Medical Reporten som en läkare skall fylla i och be läkaren fylla i samt skriva under och stämpla.  (Pris: 600 - 1000:-)
- Foton: Du skall skicka med minst fyra bilder på dig ihop med barn. Det går bra att både maila och skicka per post. Tänk på att se glad och engagerad ut på bilderna.
- Profilbild: En bild på dig när du ler som kommer att vara ditt ansikte utåt under matchningen. Den skall eh vara större än 5 gånger 5 cm. Går bra att maila eller skicka per post.


Därefter
När allt ovanstående är klart och i fyllt så är det bara att invänta matchningen.

Det jag har kvar nu är: Hälsokontrollen och intervjun.

LYCKA TILL!:)

Do it!

Följ min blogg med bloglovin

Rebecca Nielsen



Vad heter du? Rebecca
Födelsedatum? 1989-03-10
Stjärntecken? Fiskarna
Var bor du? Ljungby
Har du husdjur? Nej
Favoritfärg? Svart, vitt, silver och nude
Namnsdag? 17 maj
Favoritband? Det vet jag faktiskt inte
Hur ser din drömtjej/kille ut? Svårt, jag går inte ofta på utseende utan mer vilka signaler han sänder ut.
Hur ser ditt hår ut? Blondt, ruffsigt och axellångt
Har du några piercingar/tatueringar? Nej
Vad heter din pappa? Ulf
Vad heter din mamma? Susan
Bor dina föräldrar tillsammans eller skilda? Skilda
Hur många syskon har du? 5
Vilket är ditt favoritdjur? Hund eller Häst
Äter du godis ofta? Allt för ofta
Vilket är ditt favoritgodis? Lakris och choklad
Vilken är din favoritdryck? Vatten och Vin
Vilket är ditt favoritprogram? Gossip Girl
Vilken är din favoritfilm? Sex and the city och Australia
Vilken är din favoritveckodag? Fredag
Vad har du för sexuell läggning? Straight
Vilken är den godaste frukten? Röda vindruvor
Äter du grönsaker varje dag? Yes!
Dricker du så mycket vatten som man ska? Nej
Är du under, normal eller överviktig? Normal
Hur lång är du? 1,73
Har du en blogg? Ja
Hur gammal önskar du att du var? 21
Vad har du för ögonfärg? Blågrågröna
Vill du tatuera dig? Ja!
Vad gör du om dagarna? Jobbar, sover, äter och umgås!
Har du fräknar? Ja
Vad har du för hårfärg? Blond
I vilka affärer handlar du oftast? Gina tricot
Katt eller hund? hund
Vinter eller sommar? Sommar
Brukar du festa? Ja
Är du ofta sjuk? Nej
Hur ofta sitter du vid datorn? så ofta jag kan
Vill du ha barn? Ja fast inte än på länge
Födelseort? Ljungby
Är du politiskt interesserad? Så att jag klarar mig

Au pair 2009 - 2010

Hejsan allihop!

Nu har jag dratt igång min blogg här för er som vill följa mig genom mitt år som Au pair, från början till slut. Jag kommer vara väldigt tydlig med allt och ha tydliga kategorier. Jag har precis kommit igång med ansökan och grejer så ni kommer få följa med från första början! Denna bloggen kommer endast handla om mitt liv som Au pair, vill ni veta mer får ni kika in HÄR.

Hoppas ni gillar det!

bloglovin
RSS 2.0